Wat is acupunctuur en hoe werkt het?

Bij acupunctuur worden fijne naaldjes in het lichaam gestoken op welbepaalde plaatsen. Meestal met de bedoeling om pijn te verzachten, soms ook om het lichaam te helpen over andere ziekteprocessen heen te komen.

De naaldjes blokkeren pijnboodschappen van het zenuwstelsel doordat ze die zenuwbanen stimuleren die net niet instaan voor het voelen van pijn. Deze zenuwbanen sturen dan een signaal naar de hersenen dat sterker is dan het pijnsignaal, waardoor het pijnsignaal geblokkeerd wordt. Ook zorgen de naaldjes ervoor dat de hersenen en het centrale zenuwstelsel meer natuurlijke pijnstillers (endorfine) gaan produceren.

In andere ziekteprocessen kunnen ze het normale functioneren van het lichaam helpen herstellen.

Is het pijnlijk voor mijn dier?

Meestal wordt het inbrengen van de fijne naaldjes heel erg goed verdragen. Dit omdat de naaldjes zenuwbanen stimuleren die niet instaan voor het voelen van pijn. Vaak raken de dieren tijdens de behandeling zelfs heel relax en slaperig eens ze merken dat de verwachte pijn uitblijft. Bij volgende behandelingen wordt het er meestal alsmaar makkelijker op.

Moet mijn dier voor zo’n behandeling worden gekalmeerd?

Slechts zelden, dit moet voornamelijk wanneer het dier zoveel pijn heeft dat elke aanraking op zich al erg veel pijn veroorzaakt. Zelfs katten en konijntjes laten zich vrij vlot behandelen.

Hoe dikwijls moet de behandeling worden herhaald?

Standaard worden dieren 1 keer per week behandeld en dit gedurende 4 tot 6 weken. Na 4 weken weten we of acupunctuur bij uw dier werkt of niet. Nadien stellen we een behandelingsplan op, waarbij de behandelingen meer en meer worden gespreid. De aard van het letsel en de respons van het dier bepalen de uiteindelijke behandelingsfrequentie.

Is acupunctuur veilig?

Uitgevoerd met kennis van zaken en met een goed inzicht in de anatomie van het dier, is acupunctuur een heel veilige behandelingsmethode. Bij dieren zijn er officieel nog nooit problemen gemeld, bij mensen in een paar uitzonderlijke gevallen. Als er toch om een of andere uitzonderlijke reden een belangrijk risico is verbonden aan een behandeling met acupunctuur, dan wordt dat altijd op voorhand met u besproken.

Wat kan met acupunctuur worden behandeld?

Het frequentst wordt acupunctuur geassocieerd met de behandeling van pijn. Pijn afkomstig van artritis en rugproblemen, maar ook pijn ten gevolge van overbelasting van spieren. Ook andere oorzaken van pijn worden vaak geholpen met acupunctuur. Daarnaast zijn er ook functionele aandoeningen, die op acupunctuur gunstig reageren: verstopping bij katten, overgevoeligheid in de darmen bij honden, chronische ontstekingen in de muil bij katten, enz.

Hoe verloopt een behandeling?

Na onderzoek worden er op bepaalde sleutelpunten (acupunctuurpunten) naaldjes gestoken; die worden dan af en toe bewogen of gestimuleerd. Duur en verloop van de behandeling worden individueel bepaald, er is geen vaste “dosis” zoals bij gewone medicatie. Gevoelige patiëntjes worden vaak slaperig en ontspannen tijdens de behandeling.

Wat na de behandeling?

Het is niet ongewoon dat uw huisdier na de behandeling thuis lang uitslaapt. Dat is een goed teken, want meestal zijn dat dieren die goed op een acupunctuurbehandeling gaan reageren. Niet alle dieren zijn even gevoelig aan het kalmerende effect van acupunctuur, dus wanneer uw dier geen neiging vertoont om te slapen wil dit niet zeggen dat de behandeling niet aansloeg.

Een enkele keer gebeurt het ook wel dat dieren plots merkelijk enthousiaster en actiever van de behandeling naar huis komen. Dat is heel positief, maar let op dat ze zich in hun euforie niet gaan overbelasten.
In het algemeen laat men best alles zijn gewone gangetje gaan na de behandeling. Verander niets aan de oefeningen, voeding of medicatie zonder dat eerst even met ons te overleggen.

Hoe gaat je huisdier reageren in de dagen na de behandeling?

  •  Het dier voelt zich wat stijver of minder comfortabel
  • Dit wil alleen zeggen dat de dosis wat teveel was, maar dit toont evenwel aan dat ze reageren op de behandeling. Na een paar dagen zou uw dier zich beter moeten voelen dan ervoor. Vergeet dit gedrag zeker niet te melden aan de dierenarts, zodat hij de behandeling de volgende keer kan aanpassen.
  •  Het dier vertoont geen respons
  • Hoewel dit teleurstellend is, wil dit niet zeggen dat uw dier niet reageert op de behandeling; dit betekent vaak dat het wat langer zal duren alvorens er respons is of dat de respons te kort of te klein is voor u om te zien. Pas na 4 behandelingen kan men zeggen of een dier respons vertoont of niet op de acupunctuur, cijfers tonen dat 80 procent zal reageren.
  •  Men kan verbetering zien
  • Dit kan eender wanneer te zien zijn in de drie dagen na de behandeling. Nadien is het mogelijk dat de eerdere symptomen terugkeren. Na iedere behandeling zouden de effecten langer moeten duren, zodat uw huisdier eventueel geen behandeling meer nodig heeft voor een bepaalde tijd.

Goudacupunctuur

Wanneer goudacupunctuur?

De meest voorkomende indicaties voor goudacupunctuur zijn de volgende: Heupdysplasie, elleboog dysplasie, artrose van schouder, knie, pols, hak en tenen, spondylose en epilepsie. De resultaten hiervan zijn erg goed en variëren tussen de 90 en 95% vermindering van de klachten. Verder kun je goudacupunctuur gebruiken bij de volgende aandoeningen: Gingivostomatitis, epilepsie, allergische dermatitis, astma, paralyse, incontinentie, intervertebral disc disease, lik granulomas, slecht genezende fracturen en neurodermatitis.

Goud geeft een continue positieve elektrische stroom af, en dat neutraliseert de negatieve stroom van de acupunctuurpunten. Dit zorgt voor pijnstilling en voorkomt dat de artrose zich verder ontwikkelt. Verder geven de goudkorrels continu goud-ionen af, die diffuus worden verspreid in het aangrenzend weefsel.  Aan het goud binden zich lokale ontstekingscellen, die tezamen een complex ion vormen (aurocynide). Dit ion vermindert zo de lokale ontstekingscellen.

Scroll naar boven