Heupdysplasie (HD)

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht waarbij er ontwikkelingsstoornissen zijn in zowel de heupkom (acetabulum) als in de dijbeenkop ( femurkop), die samen het heupgewricht vormen. Door die stoornissen ontstaat er speling in het heupgewricht, waardoor er botwoekeringen (artrose) kunnen ontstaan. Die artrose is verantwoordelijk voor de pijn en het manken bij die honden.

 HD wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van erfelijke aanleg en externe factoren.

 • Erfelijke aanleg.

HD is voor ongeveer 30 % een erfelijk bepaalde afwijking van één of beide heupgewrichten. Niet alle pups van ouders met HD krijgen echter de aandoening en het HD vrij zijn van ouderdieren is geen volledige garantie dat de jonge hond klachtenvrij blijft.

 • Externe factoren.

Naast de erfelijke aanleg hebben voeding en beweging ook een invloed op het ontstaan van HD-klachten.

Overmatige belasting door een teveel aan lichaamsbeweging, traplopen en springen en een te snelle groei kunnen een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van de heupgewrichten.  Het komt meer voor bij de middelgrote tot grote hondenrassen. Voedingssupplementen en voeding kunnen de HD vorming positief maar ook negatief beïnvloeden.

Een huisdier dat geen aanleg heeft, kan een misvormde heup krijgen door externe factoren. Daarentegen kan een huisdier die wel aanleg heeft, positief door externe factoren worden beïnvloed, waardoor minder misvorming zal ontstaan.

Symptomen van HD

 • moeilijk opstaan na lang te hebben neergelegen, soms met pijn
 • een stijve achterhand
 • huppelen met de achterpoten, konijnengang
 • doorzakken van de achterhand
 • niet willen spelen, wandelen
 • de hielen van de hond worden naar binnen gedraaid (koehakkige stand)

Hoe kan u als eigenaar uw hond helpen om HD te voorkomen of te verlichten?

Overmatig lichaamsgewicht voorkomen of drastisch verminderen, regelmatige lichaamsbeweging en spierontwikkeling stimuleren.

Wat kan er operatief aan gedaan worden?

 1. Femurkopexcisie
 2. Bekkenkanteling
 3. Hip Toggle
 4. Plaatsen van een kunstheup
Scroll naar boven