Wat is een voorste kruisbandscheur?

Het kniegewricht is een flexibel gewricht, het kan in alle richtingen bewegen. Om deze bewegelijkheid te houden wordt het gewricht samengehouden door twee banden in het gewricht die gekruist over elkaar lopen. De voorste kruisband zorgt er voor dat het onderbeen tov het bovenbeen niet naar voor kan schuiven.

De twee meniscussen doen dienst als schokbreker en liggen beiden aan de buitenzijde van het gewricht tussen het boven- en onderbeen (zie figuur 1).

Symptomen

Een voorste kruisband scheurt meestal wanneer het dier plots een bruuske beweging maakt ( bal spelen, korte draaibeweging ) of bv. van een drempel of een trap stappen. Het dier is dan acuut mank en stapt op 3 poten.

Een kruisband kan tevens ook partieel scheuren ( niet volledig ). Dan is het dier ook mank maar loopt met de gekwetste poot op de toppen van zijn tenen.

Behandeling

  • De extra articulaire stabilisatie techniek

De extra articulaire stabilsatietechniek heeft als voordeel dat deze gemakkelijk en snel kan gedaan worden. Ze wordt meestal gedaan bij hondjes die minder wegen dan 15 kg. Het systeem is hier dat de gescheurde kruisband vervangen wordt door een sterke nylondraad die buiten het gewrichtskapsel geplaatst wordt. Daarom wordt de techniek ook extra capsulaire stabilisatie techniek genoemd. Het voordeel van deze techniek is dat er bij deze draad bijna geen kans op afstoting is.

  • TPLO of TTA

TTA: een nieuwe methode voor de behandeling van voorste kruisbandletsels!

Sinds kort behandelen wij scheuren en letsels van de voorste kruisband bij de hond volgens een relatief nieuwe methode ontwikkeld aan de Universiteit van Zürich (Zwitserland): de Tuberositas Tibia Advancement. Hierbij wordt door het naar voren plaatsen van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen de krachtenverhouding in de knie zodanig gewijzigd dat er én direkt een goede stabiliteit ontstaat én er geen overbelasting meer op de voorste kruisband aanwezig is.

Hierbij wordt de aanhechting van de kniepees verder naar voren geplaatst, door een zaagsnede te maken in de kop van het onderbeen. Dit wordt vervolgens gefixeerd met een kooivormige wig en een speciale titaniumplaat, die ervoor zorgen dat in ongeveer 6 weken deze nieuwe situatie benig vergroeid is. Hierdoor wordt de neiging van het onderbeen om naar voren te bewegen in de neutrale positie (stand) genivelleerd. Dat betekent dat de elementen in de knie die normaal voor deze nivellering moeten zorgen, dus als belangrijkste de voorste kruisband, niet meer overbelast worden.

Scroll naar boven