Virussen en vaccinatie van uw kat

FIP (Feline infectieuse peritonitis)

FIP is een veelal dodelijke virusziekte bij katten die veroorzaakt wordt door een coronavirus.
Deze virussen hebben als eigenschap dat ze zich uitsluitend kunnen vermeerderen in een levend organisme, dus in de kat. Zodra ze worden blootgesteld aan andere omstandigheden, blijven ze nog wel korte tijd infectueus, enkele dagen tot een week, tenzij de omstandigheden erg gunstig zijn.
De besmetting is daarom altijd rechtstreeks van kat naar kat.

FeLV (Feline Leukaemie Virus)

Feline Leukemie Virus (FeLV) FeLV is over de hele wereld verspreid. De meest voorkomende oorzaak van verschillende soorten tumoren bij katten, waaronder lymphoma, lymfosarcoma en leukemie.
Daarnaast kan het virus het afweersysteem van de kat ondermijnen waardoor normaal gezien vrij onschuldige infecties plots fataal kunnen verlopen.

Kattenziekte

Kattenziekte heeft een acuut, zeer ernstig ziektebeeld, met diarree, koorts, bloedarmoede en zeer snel uitdrogings-verschijnselen. Kattenziekte heeft vrijwel altijd een dodelijk verloop.

Niesziekte

Het meest kenmerkende verschijnsel is niezen. Verder varieert het ziekte beeld van een milde vorm waarin naast het niezen nauwelijks verschijnselen merkbaar zijn tot een ernstige vorm met zowel ontsteking van de neusholte als ontsteking van ogen, keel en mondholte.
In de ernstiger vorm voelt de kat zich ook echt ziek, heeft koorts en wil niet eten en drinken. Meestal zal ook zo’n kat met een goede behandeling gelukkig kunnen herstellen, bij uitzondering kan de infectie tot de dood leiden. Soms blijven herstelde dieren nog zeer langdurig niezen.

Hondsdolheid

Indien de kat mee op reis gaat buiten Belgiƫ of naar de Ardennen. Deze inenting is 3 jaar geldig.

Scroll naar boven